Удивителната история на Ангела на скръбта

loading…


Ангелът на скръбта е често срещан паметник в много гробища по света. Първоначално проектиран от Уилям Стори, за да опише загубата на любимата му. Ангелът пада върху надгробния камък, показващ най-висше състояние на скръб. Крилата му, които естествено трябва да са нагоре, за да летят, са свити.

Из гробищата в Съединените Американски щати могат да бъдат забелязани безброй паметници, вдъхновени от Ангела на скръбта. Вдъхновение за образа на Ангела авторът е почерпил от древната римска митология, летаргичното и депресивно състояние на позата е модерна адаптация с цел да се подчертае тъгата.

Един от най-известните скулптори на статуята на Ангела на скръбта е Уилям Стори. Друга от забележителните му творби е Семирамида в Музея на изкуството в Далас. Само един поглед върху статуята на Ангела обаче предизвиква дълбока емпатия у хората. Депресивните женски фигури са отличителен белег в статуите на Стори.


Интересно е, че Уилям Стори се отказва от кариерата си на адвокат, за да стане скулптор. Това го кара да се премести от САЩ в италианската столица Рим през 1850 г. Най-голямо вдъхновение Стори черпи от съпругата си Емелин, която обичал много. След смъртта й потъва в дълбоко отчаяние. Така в горчивината си той сътворява най-тъжната статуя Ангелът на скръбта. Стори умира година по-късно и е погребан до Емелин.

loading…