18 правила на съвременния етикет, които задължително трябва да знаем

loading…


Да проявиш учтивост не е толкова трудно – това е преди всичко уважение към нас самите и към заобикалящите ни. Но има няколко нюанса, които не всички знаят. Ето правилата, които могат да направят живота ни по-приятен:

1. Никога не ходете на гости без предварителна уговорка

Ако са ви посетили без предупреждение, можете да си позволите да сте по халат и с ролки на главата. Една британска дама казва, че при появата на неканени гости тя винаги си обува обувки, слага шапка и грабва чадъра.

Ако човекът й е приятен, тя възкликва: “А, колко навреме. Току-що влизам”. А ако е неприятен, тя казва “Колко жалко, тъкмо излизам”.

2. Чадърът никога не се суши в отворено състояние – нито в офиса, нито на гости

Той трябва да се сложи на специална поставка или да се закачи някъде

3. Чантата не бива да се поставя на коленете или на масата

Малката официална чанта – клъч може да се сложи на масата, обемната чанта да се закачи на гърба на стол или да се постави на пода, ако няма специален стол, какъвто се предлага в ресторантите

4. Найлоновите пликчета са позволени само при завръщане от супермаркета, както и хартиените фирмени пакети от бутиците

Да се носят в ролята на чанти е гаф!

5. Мъжът никога не носи дамската чанта

И женскоте палто го взема само, за да го занесе на закачалката

6. Домашното облекло това са панталон и пуловер, но в приличен вид, не размъкнати

Халатът и пижамата са предназначени, за да стигнем сутрин до банята, а вечер от банята до спалнята

7. От момента, в който отделите детето в самостоятелна стая, научете се да чукате на вратата, отивайки при него

Тогава и то ще постъпва така преди да влезе във вашата спалня

9. Общото количество на украшенията по международния протокол не трябва да превишава 13 броя, в това число се включват и копчетата

Над ръкавиците не се носи пръстен, но гривна е допустима. Колкото е по-тъмна улицата, толкова са по-скъпи украшенията. Диамантите са се смятали за вечерни украшения за омъжени дами, но в последно време се позволява да се носят и денем. На младата дама обеци с диамант около 0,25 карата са напълно уместни.

10. Правилата за заплащане на сметката в ресторанта: Ако вие каните и произнасяте фразата “Каня ви в ресторант”, вие и плащате

Ако жената кани делови партньор в ресторант, плаща тя. Другата формулировка – “Хайде да ходим на ресторант” – предполага, че всеки плаща своята сметка и само при положение, че мъжът предлага да плати, жената може да се съгласи.

11. Мъжът винаги влиза първи в асансьора, но първи излиза този, който е най-близко до вратата

12. В автомобила най-престижно е мястото зад шофьора

То се заема от жената, а мъжът сяда до нея и когато тя излиза от колата, той придържа вратата и й подава ръка. Ако мъжът е зад волана, жената би трябвало да заеме мястото зад гърба му. Но където и да седи, мъжът трябва да й отвори вратата и да й помогне да слезе. В деловия етикет в последно време мъжете все по-често нарушават тази норма, опирайки се на девиза на феминистките: В бизнеса няма мъже и жени. При качване в колата жената сяда на седалката, след това качва краката си в салона, а при излизане първо поставя краката си на земята, а след това изнася и тялото си.

13. Да се говори на всеослушание за това, че сте на диета е проява на лошо възпитание

Още повече не бива да се отказват ястия, предложени от гостоприемна домакиня. непременно я похвалете за кулинарните таланти и в същото време можете нищо да не хапнете. По същия начин трябва да се постъпва и с алкохола. Не съобщавайте на всички, че не бива да пиете. Просто помолете за чаша бяло сухо вино и леко докосвайте с устни чашата.

14. Темите-табу за светски разговори: политика, религия, здраве, пари. Неуместен е въпросът: “Боже, каква рокля! Колко струва?” Как да реагирате на такъв въпрос? Усмихнете се мило и кажете: Подарък ми е. След което насочете разговора към други теми. Ако събеседникът настоява, меко му кажете: Не бих искала да говоря за това.

15. Към всеки човек, навършил 12 години, трябва да се обръщаме на “вие”

Отвратително е, когато хората се обръщат към сервитьорите или шофьорите на ти. Даже към тези хора, които познавате добре, в офиса е добре да се обръщате на “вие”, а “ти” да използвате само насаме.

Изключение прави, ако сте връстници или близки приятели. Как да реагирате, ако събеседникът упорито ви говори на “ти”? Попитайте: “Извинете, на мен ли говорите?”. Или неутрално му кажете: Извинете, но не сме минавали на “ти”.

16. Да се обсъждат отсъстващите, като просто се сплетничи, е недопустимо

Не е разрешено да се говори за близки, в частност да се обсъжда съпруга. Ако той е лош, то защо сте с него и защо не се разведете? И също така е непозволено да се говори с презрение и гримаса за собствената ви родна страна. Да се каже: “В тази страна всички са селяни” означава, че вие също принадлежите към тези хора.

17. В киното, театъра, концертната зала трябва да се достига до мястото ви с лице към седящите

Пръв минава мъжът.

18. Девет неща трябва да се пазят в тайна: възраст, богатство, ситуацията вкъщи, молитвата, лекарствата, любовните връзки, подаръците, честта и позора.

Джак Никълсън за правилата на добрия тон:

“Аз много внимателно се отнасям съм правилата на добрия тон. Не крещя от едната стая в другата. Не влизам през затворена врата без да почукам. Давам път на дамите…Всички тези прости правила правят живота по-добър. Не можем да живеем в хронична война с розителите си – това е глупаво. Аз внимателно спазвам маниерите. Това не е някаква абстракция, а разбираем за всички език на взаимното уважение”.

loading…