Микро жилищни „еко-капсули“ навлязоха на международния пазар, уникални, нали?

loading…


Дизайнери от Братислава проивеждат първата партида микроскопични „еко-капсули“. Това са подвижни къщи под формата на яйце с площ 8 квадратни метра, която лесно може да приюти двама души, генерира собствена електрическа енергия и може да се премести почти навсякъде. Първият прототип е създаден през 2015 година, а дебютът с вече произведени 50 къщи се състои сега.
Според описанието на производителите, една такава къща тежи 1650 килограма и може да бъде транспортирана с помощта на контейнер, ремарке или хиликоптер. Енергията се осигурява от вградени слънчеви панели и прибиращ се ветрогенератор. Водата идва от външни източници – например от резервоар или събрана дъждовна вода и се почиства благодарение на вградените филтри. Има и интелигентна климатична система.
В тези 8 квадратни метра има сгъваемо двойно легло, мини кухня, био тоалетна и място за съхранение на вещи.
Покупката е възможна само за клиенти, които живеят в САЩ, Япония, Австралия и Европейския съюз. Известно е, че цената на една такава микро къща е около 100 000$ долара.
Според производителите, до една година ще се произведе още една партида еко къщи, чиято цена ще бъде по-ниска от тази в момента.

loading…