12 неща, които можеш да видиш само в Япония! Прочети и помисли, дали това е желаната от теб дестинация!

loading…


Когато става дума за култури, особено пречупени през погледа на западния свят, има много малко толкова умопомрачителни и странни и често неразбрани като тази на Япония. Отношенията между Япония и европейските и северноамериканските страни е като разходка с влакче в увеселителен парк. В края на 18 и началото на 19 век Япония възприема изцяло европейската култура, и по-специално английската, с нейните мода, обичаи, храна, хобита и спорт.

След края на Първата световна война се наблюдава пълна промяна. Японците изцяло отхвърлят “западните ценности” и започват бързо завръщане към собствените си корени. Това довежда до тяхното противопоставяне на съюзническите сили през Втората световна война, както и до събитията в Нагасаки и Хирошима и последвалата японска капитулация. В резултат на тази война Япония започва политика на строг пацифизъм, която води и до днес.

Страната в наши дни е световен лидер в технологичния напредък, а също и гореща точка за чуждестранните туристи. Културата обаче все още може да предложи невероятни странности, непонятни за останалата част от света. Разберете за някои от тях, още сега:

Кафенета за гушкане
Прочети повече на: http://profit.bg/news/12-neshta,-koito-mozhete-da-vidite-samo-v-YAponiya/nid-147746.html

Кафенета за гушкане

Това не е нещо ново. Феноменът “кафенета за прегръщане” се превръща в епидемия преди няколко години, след като стана хит в Япония през 2012 г. Тези заведения се грижат за самотни японски мъже, които копнеят за човешка връзка и интимност. Всички сексуални отношения са строго забранени, като се предлага широко меню от услуги, включително кратки дремки, преспиване през нощта, масажи на краката и други. За няколко допълнителни йени дори можете да изберете своя приятел за дрямка.

Манга и Аниме

Японците са известни със своите комикси, анимации и карикатури, които не приличат на други по света. Страната ежегодно използва повече хартия за комикси, отколкото за тоалетна хартия!

Осиновяване на възрастни

Вярвате или не, статистиката показва, че през 2011 г. повече от 90% от осиновяванията в Япония са на мъже на възраст между 20 и 30 г. Основната причина за това е бизнес – често възрастните мъже нямат наследници, които да поемат семейния бизнес и затова биват осиновявани.

Най-старата компания в света

Kongō Gumi Co. – японска строителна компания, основана през 578 г., печели титлата за най-стара все още работеща компания в света. Тя съществува до 2006 г., когато е купена и вече е дъщерно дружество на друга компания. Това са 1 428 години.

Окуражават ви да спите на работа

Ако заспите по време на работа в останалата част от света, това изобщо няма да се изтълкува добре. Но не и е в Япония. Тук това се приема за знак, че работата ви е много трудна и изморителна. Има правила, според които ако останете в изправено положение на бюрото си, докато спите, това със сигурност не е проблем. Повечето от тези хора работят на 19 и повече часови смени, така че заслужават една бърза дрямка.

Вендинг машини за всичко

В Япония има автомати за всичко. От закуски през женско бельо до живи омари

Най-странните вкусове Kit Kat

Kit Kat десертчетата са изключително популярни в Япония. За да покажат своята признателност, от Nestle произвеждат широка гама от вкусове – от олющени соеви ядки да уасаби.

Бакшишът е обида

Точно обратното на начина, по който се възприема в останалата част от света, в Япония да оставите бакшиш се смята за обида. Той не само, че не се възприема като комплимент за добрата работа, но и се счита за изключително грубо действие.

Ще ви погребат, докато имате пари

Пространството в Япония е оскъдно както когато сте жив, така и когато сте мъртъв. Ако по някаква причина вашето семейство не може да продължи да плаща надгробни такси, останките ви ще трябва да направят място за някой, който може да си плати.

Да кажете „не“ е трудно

Учтивостта, етикетът и възпитанието са на голяма почит в Япония. Затова е изключително трудно за жителите на страната да кажат директно „не“. Вместо това те често избират просто да пренебрегнат въпроса или да потърсят по-заобиколен начин.

Тласкачи в градския транспорт

Това е нещо, което е познато на западняците от разказите за Япония, но все още е напълно неразбираемо. Работата на тласкачите е буквално да набутат колкото е възможно повече хора в градския транспорт. И изглежда това работи: Япония има най-точната транспортна система в света – със средно забавяне от само 18 секунди.

Сватбари под наем

Друг интересен избор на кариера е Сакура, или “примамката”. Сакура се специализират в социални умения и биват наемани като гости на сватби, за присъствие на бизнес срещи, а също и да се запълнят ресторанти, когато управата им иска да изглеждат по-желани.

loading…