В неделя е голям празник-Всички с красивото име на богиня празнуват

loading…


В православното християнство този ден се нарича Отдание на Богоявление и се почита паметта на Света равноапостолна Нина , а всички, които носят името на светицата празнуват днес своя имен ден. Православните християни почитат на този ден паметта на Света Нина

Според поверието Света Нина се е родила в Кападокия и била единствената дъщеря на знатни и благочестиви родители.

Баща й бил роднина на свети великомъченик Георги, а майка й била сестра на Йерусалимския патриарх.

Света Нина управлява Грузия и посвещава целия си живот в покръстване на народа си. Грузия е една от най-старите ортодоксални страни в целия свят, откакто светицата е изградила църквата там.

От много Св.Равноапостолна Нина, се приема за апостолка на Грузия. Светицата научила за страна наречена Иверия (съвременна Грузия), в която все още се ширило езичество, и решила да отиде и просвети населението.
В съня й се явила Света Богородица с кръст от лози и и казала да отиде там и да разпространи Евангелието.

Света Нина изминала дълъг и опасен път до град Мцхет, където се озовала на езическо пиршество.

Тя започнала горещо да моли Господ за отстъпване на народа от езичеството. В този момент идола бил съсечен от мълния. Жреците и другите хора побягнали с ужас.

В последствие света Нина се заселила в града и се прочула с целебните си качества. Излекувала много и различни хора, които после приели християнството. Сред покръстените е и царицата Кахетия София.

Според други вярвания Нина произхожда от името на асирийски бог на плодородието Нин. От гръцки означава „която събира”.

Името Нина се среща в държавите от романското езиково семейство, но също и в тези от германското и славянското. Някои го свързват с испанската дума niña — „малко момиче”.

Ползва се като умалителна форма на всички имена, които завършват на „нина“.

Името е с древен произход — среща се още във вавилонската цивилизация. На вавилонски означава „рибарска мрежа“.

Нина е древоновавилонска богиня на плодородието.

Разпространено е и в индианските цивилизации от Южна Америка и означава „огън“, „пламък“ на кечуа.

В българския език Нина най-често е съкращение на името Николина. Затова и повечето носителки на това име празнуват имен ден на 6 декември – Никулден, вместо на 14 януари.

На този ден имен ден имат още: Адам (от еврит – земя, направен от пръст), Калчо, Нина и Нино.

Съдбата на Нина я отвежда в земите на Иверия, днешна Грузия, където тя живяла благочестиво и целомъдрено и призовавала християни и друговерци към покаяние.

Това е и най-големият празник за ромите. Те посрещат Нова година, която наричат още Василица.

Празненствата при тях започват още на 13 януари и продължават до 15 януари. На този ден ромите почитат своя светец-покровител Василий, когото наричат още Банго Васил или Куцият Васил .

Първият ден от празненствата е свързан със семейството. На празничната трапеза се нарежда само постни ястия, подобно на Бъдни вечер. Вечерята се сервира на пода и се прекадява по стара традиция със жив въглен и брашно, поставени на керемида.

Стопанката на дома приготвя кравай, от когото раздава по къс на всеки от трапезата, а първото парче се слага под възглавницата.

На Василица по стар обичай се коли гъска, която се пече, пълнена с ориз, за да е пълна годината. Когато се поднесе на масата, на крилцата ѝ се слагат две свещи.

В някои краища на страната рано сутринта гледат какъв човек пръв ще влезе в дома и по това гадаят каква ще е годината – добра или лоша.

Третият ден – Патерицата, ромите посвещават на взаимни гостувания у близки и приятели, които са съпроводени от пищни трапези и голяма веселба.

Руснаците и сърбите също на този ден посрещат Нова година, което е исторически феномен.

Празнуването на Нова година на 14 януари е утвърдено с указ от Петър I през 1700 г, който нарежда празника да се посреща по Юлианския календар.

loading…